Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!



Την επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων με ζώα επιχειρεί να επαναφέρει η κυβέρνηση δύο μόλις χρόνια μετά την κατάργησή τους!

Στις αρχές του 2012 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, φιλοζωικές οργανώσεις, ευαισθητοποιημένοι πολίτες και ομάδες πανηγύρισαν την ψήφιση του Ν.4039/2012 ο οποίος απαγόρευσε τη λειτουργία τσίρκων με ζώα καθώς και κάθε είδους παραστάσεις με ζώα. Ήταν το επιστέγασμα χρόνιων προσπαθειών που καθιστούσε την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο με τσίρκο χωρίς κανένα είδος ζώου και τέταρτη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τσίρκο με άγρια ζώα.
Σήμερα όμως, με το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ» που συζητείται τις τελευταίες τρεις ημέρες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δρομολογείται τροποποίηση του νόμου* με στόχο την επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους η οποία μπορεί να εξυπηρετεί μόνο επιτήδειους και επιχειρηματικά συμφέροντα!
Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς που είχε ως αποτέλεσμα την κακοποίηση ζώων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους για την πραγματοποίηση ζωντανών παραστάσεων.
Βαφτίζοντας ως «εκπαιδευτικές» παραστάσεις οι οποίες δεν διαθέτουν καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαιδευτική διάσταση, δεδομένου ότι η εικόνα που παρουσιάζεται είναι ψευδής και ουδόλως ανταποκρίνεται στην ζωή και τη συμπεριφορά των ζώων στη φύση.

Τι μεσολάβησε μέσα σε διάστημα δύο ετών που να αιτιολογεί την τροποποίηση και την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα;
Παράλληλα, σύμφωνα με την τριετή έρευνα που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, οι ζωολογικοί κήποι στην Ελλάδα και όλες σχεδόν τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.
Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό και τους Βουλευτές όχι μόνο να μην αλλάξουν το σχετικό άρθρο για τις παραστάσεις των ζώων, οι οποίες δεν έχουν κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα σε σχέση με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, αλλά άμεσα να σταματήσουν οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
-------
* Στο παρόν νομοσχέδιο ορίζεται ότι: «Η παρ. 1 του άρθρου 13, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο. Εξαιρούνται επίσης, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, στις εγκαταστάσεις των οποίων διεξάγονται εκπαιδευτικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης».

Για περισσότερες πληροφορίες: Πάνος Στεφάνου, 6946001618
Θεσσαλονίκη, 10/01/2014
Δελτίο Τύπου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.