Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Μέχρι τον Δεκέμβρη θα λειτουργήσει το ορυχείο της Βεύης



ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ- ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΛΕΙΔΙΟΥ- Η «ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ» ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

Στο τέλος του έτους θα είναι όλα έτοιμα για την λειτουργία του ορυχείου της Βεύης, ενώ σύντομα ξεκαθαρίζει και τι θα γίνει με το ορυχείο του Κλειδιού, ανακοίνωσε  ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου στη διημερίδα για την ανεργία το Σάββατο 28.9.13 στη Φλώρινα.
-Για το φυσικό αέριο είπε ότι θα γίνει κόμβος στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, κι αυτό σημαίνει πολλά για την περιοχή μας, αφού θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με την τηλεθέρμανση και θα είναι μια φτηνή ενέργεια.
-Για την ενεργειακή μονάδα «ΜελίτηΙΙ» είπε ότι θα κατασκευαστεί οπωσδήποτε, άφησε όμως ανοιχτό το θέμα αν αυτό θα γίνει από τη  ΔΕΗ ή από ιδιωτικό φορέα.
-Για την πρόταση του Δημάρχου Φλώρινας για δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι την βρίσκει θετική και θα την στηρίξει να γίνει το καλύτερο. Χρειάζεται όμως να συζητηθεί με τη ΔΕΗ.
-για την αντικατάσταση των μονάδων του Αμυνταίου που θα αποσυρθούν, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι αυτές θα αντικατασταθούν από τη ΔΕΗ σύμφωνα με το πρόγραμμα της.

Η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ
Την Παρασκευή 27.9. στο Αμύνταιο και το Σάββατο 28.9. στη Φλώρινα πραγματοποιήθηκε διημερίδα με θέμα την ανεργία και τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας για την καταπολέμηση της.
Στην ημερίδα, που ήταν πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, με την συνδιοργάνωση της ΠΕ Φλώρινας και του Δήμου Φλώρινας, συμμετείχαν ο Υφυπουργός ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, αξιόλογοι εισηγητές, πολλά στελέχη της ΔΕΗ αλλά με απόντες τους πολίτες της περιοχής.
Τόσο στο Αμύνταιο όσο και στη Φλώρινα η σημαντική αυτή ημερίδα έγινε σε άδειες αίθουσες, λες και στη περιοχή μας δεν υπάρχουν οι 5.800 εγγεγραμμένοι άνεργοι, λες και δεν υπάρχει 32,9% ανεργία στη Δυτική Μακεδονία.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που σημαντικές εκδηλώσεις γίνονται με απόντες τους ενδιαφερόμενους, με την απουσία των πολιτών.
Άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως ο λαός κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση απ’ ότι οι τοπικού φορείς και οι αρχές. Οι πορείες τους είναι παράλληλες γι’ αυτό και δεν πρόκειται να συναντηθούν, όσο θα συνεχίζονται τα στερεότυπα τέτοιων εκδηλώσεων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Σημαντικές προτάσεις έκανε ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος  κατά τον χαιρετισμό του, οι οποίες αν υλοποιηθούν θα ανακουφίσουν τους κατοίκους της περιοχής. Συγκεκριμένα είπε:
«Σας καλωσορίζω στο Δήμο και στην πόλη μας, τη Φλώρινα, και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Ακόμα, ευχαριστώ και όλους αυτούς που συνεργάστηκαν για την επιτυχή διοργάνωση της σημαντικής αυτής διημερίδας, χθες στο Αμύνταιο και σήμερα στη Φλώρινα.
 Η ανεργία είναι σήμερα ο εφιάλτης κάθε οικογένειας. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει τουλάχιστον έναν άνεργο. Η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος περίπου  40%, η στασιμότητα της ανάπτυξης, η αποδόμηση του παραγωγικού ιστού, δημιούργησε ένα ασφυκτικό περιβάλλον απογοήτευσης, πικρίας και αγανάκτησης στον πολίτη. Κι ενώ μειώθηκε το εισόδημα, οι οικογενειακές δαπάνες, αντί να μειωθούν ανάλογα, διπλασιάστηκαν.
Σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση αυτή λειτούργησε πολλαπλασιαστικά στην περιοχή μας, επειδή η τοπική οικονομία δεν είχε στέρεες βάσεις, με αποτέλεσμα να καταστραφεί κυρίως ο πρωτογενής τομέας.  Δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει διάθεση για παραγωγή. Αυτό που επικρατεί είναι η απελπισία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του έγκριτου καθηγητή Σάββα Ρομπόλη,  από τα 100 προϊόντα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα, τα 27 τα παράγουμε στην Ελλάδα και τα 83 τα εισάγουμε. Είναι δυνατόν  να ζήσει έτσι μία χώρα;
Πρέπει να μείνουμε απαθείς στα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις; Ασφαλώς όχι.
Τέτοιες στιγμές χρέους πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας προς το μέλλον.  Να δούμε, όπως γράφει κι ο Στρατής Μυριβήλης: «από πού ήρθαμε – ποιες στράτες περάσαμε. Σε ποια ριζικά τραβάμε».
Είναι γεγονός πως οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουν προσέξει την  Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρόσεξαν όσο έπρεπε και όσο χρειαζόταν τη Φλώρινα. Και ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει ισχυρά σύνορα.  Δυστυχώς, η αποψίλωση της περιοχής μας από κρατικές και κοινωνικές δομές συνεχίζεται επικίνδυνα, παρά τις αντιδράσεις μας.
Όμως, δεν μπορούμε να μιλάμε για  οικονομική ανάπτυξη και αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων χωρίς συστηματική προσπάθεια για αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, στην έρευνα και την καινοτομία.
Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρό και βιώσιμο κοινωνικό σύστημα χωρίς σχεδιασμό.
Στην περιοχή μας η μόνη βαριά βιομηχανία που αναπτύχθηκε είναι οι  μονάδες της ΔΕΗ παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως η μονοδιάστατη αυτή οικονομική ανάπτυξη δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, δε βοήθησε σε μια εύρωστη τοπική οικονομία που να στηρίζεται σε μια σύγχρονη παραγωγή.  
Η περιοχή μας, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ, θεωρείται λανθασμένα μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδας.
Πιστεύουμε ότι έπρεπε να  υπάρχει μία διαφορετική κοινωνική πολιτική από τη ΔΕΗ προς την περιοχή μας τόσα χρόνια που, ενώ πλουτίζει εξαιτίας του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, τα ανταποδοτικά οφέλη είναι μηδενικά.
Πέρα από την επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υφιστάμεθα, έχει δημιουργηθεί επίσης και σοβαρή ζημιά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με τις αντλήσεις που έκανε επί χρόνια για την κάλυψη των αναγκών της.
Χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ ότι βάλλω κατά άλλων περιοχών της Ελλάδας, θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Ετησίως για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης ή της Σαντορίνης, όπου δεν υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ ξοδεύονται  300 εκατομμύρια ευρώ!!!! Η τιμολογιακή πολιτική όμως σε όλη την Ελλάδα είναι η ίδια. Η περιοχή μας όμως, έχει επιπλέον  και μια μεγάλη ρύπανση, την οποία δε μοιραζόμαστε με κανέναν άλλο.
Κυρίες και Κύριοι,
Η δική μας πολιτική έχει ως στόχο τη διαμόρφωση νέων προϋποθέσεων για την τοπική οικονομία και τη θεμελίωση νέας προοπτικής για το νομό και τη Δυτική Μακεδονία. Οι αποφάσεις μας έχουν ως οδηγό την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία των συμπατριωτών μου. Θεωρούμε την επιχειρηματικότητα στον τουριστικό τομέα ως τον κυριότερο μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη δημιουργία πλούτου. Πλούτου, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την κοινωνική ευημερία, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και κυρίως αυτή των νέων ανθρώπων.
Παράλληλα με την τουριστική ανάπτυξη, αναγκαιότητα είναι και η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, με ποιοτικά προϊόντα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο με την αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος, θα δώσει ώθηση στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Θα κάνει την κρίση ευκαιρία. Θα δώσει δουλειά και θέσεις εργασίας.
Και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με οικολογική ευαισθησία.
Θα αναρωτηθεί κανείς: υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή μας; Η απάντηση είναι καταφατική και θα αναλυθούν σήμερα εδώ από τους εξαίρετους εισηγητές της διημερίδας. Μπορούμε να παράξουμε προϊόντα και υπηρεσίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και που θα αποτελούν και την ταυτότητά τους.
Θα μου πείτε, γιατί τότε δεν αξιοποιούνται; Εδώ είναι η καρδιά του προβλήματος και της υστέρησης μέχρι σήμερα.
Στην περιοχή μας ποτέ δεν έλειψαν οι ιδέες, οι καινοτόμες προτάσεις. Εκεί που κολλούσαμε και κολλάμε είναι η εξειδίκευση, η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα και η δημιουργία προϋποθέσεων για την επιχειρηματική δράση. Η Φλώρινα εξακολουθεί και σήμερα να είναι απομονωμένη, λόγω έλλειψης ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικτύου υποδομών.
Ως πρόεδρος της ΑΝΦΛΩ θέλω να σημειώσω εδώ ότι έχουν ήδη αξιοποιηθεί ευρωπαϊκά προγράμματα με επιτυχία, όπως το LEADER ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ο «Άξονας 3» ύψους (1) ενός εκατομμυρίου 250 χιλιάδων ευρώ και τα διασυνοριακά προγράμματα INTERREG, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν μεγάλα κονδύλια στην περιοχή μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αξιοποιώντας τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ.
Ο τοπικός πόρος και το τέλος εξόρυξης μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική και σταθερή πηγή εσόδων, αρκεί να υπάρξει συσστράτευση στην προσπάθειά μας αυτή, για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
Μια πολύ καλή κίνηση από τη ΔΕΗ θα ήταν η υιοθέτηση της πρότασης που είχα κάνει και στο παρελθόν στη Διεύθυνσή της: αντί να μαζεύουν και να μας δίνουν τα ψίχουλα του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης να χορηγείται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας, όπως και δωρεάν τηλεθέρμανση, ώστε μετά την ολοκλήρωση του έργου οι κάτοικοι να έχουν μειωμένο τιμολόγιο.
Στην περιοχή μας υπάρχουν ορυχεία που δε λειτουργούν με αποτέλεσμα ο ορυκτός πλούτος να μην είναι εκμεταλλεύσιμος και φυσικό επακόλουθο αυτού η αύξηση της ανεργίας.
Αν η πολιτεία και η ΔΕΗ σκόπευαν στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στην καταπολέμηση της ανεργίας θα προέβαινε στη λειτουργία των ορυχείων και συγχρόνως στην πρόσληψη ατόμων για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ως Δήμος έχουμε φυσικά αποδείξει και αποδεικνύουμε καθημερινά, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, και σε αυτά που μας επιτρέπει η πολιτεία, ότι σε τακτά και για μικρά χρονικά διαστήματα προσλαμβάνουμε δημότες μας για την κάλυψη των αναγκών μας και την οικονομική ενίσχυση του εισοδήματός τους.
Η πολιτεία δε φάνηκε δίκαιη απέναντί μας. Αν μας έδινε ό,τι δικαιούμασταν, και το διεκδικώ - εδώ και εφτά χρόνια-από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου ως Νομάρχης, πράγμα που δεν έκαναν οι προκάτοχοί μου (Δήμαρχοι, Νομάρχες), δηλαδή το Τέλος Εξόρυξης Λιγνίτη, θα είχαμε τη δυνατότητα ως Δήμος να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, σε σύντομα χρονικά διαστήματα, γεγονός το οποίο θα έδινε μια μικρή ανάσα στα νοικοκυριά των δημοτών μας.
Αποτελεί ευθύνη ιδιαίτερα των τοπικών και περιφερειακών αρχών, η δημιουργία μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας και κοινωνίας και μιας περιφερειακής ανάπτυξης με ποιότητα υποδομών και θεσμών.
Η Φλώρινα, «η Μούσα του Αγγελόπουλου» η πόλη των συνόρων, του Σακουλέβα και της Αρχιτεκτονικής, των ζωγράφων και των καλλιτεχνών, των πράσινων ορεινών όγκων και του Δρυμού, των βιοτόπων και των λιμνών, από μόνη της έχει τις προϋποθέσεις, που μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη. 
Όλοι μαζί πέρα και πάνω από σκοπιμότητες και συμφέροντα, να προτάξουμε το συμφέρον του τόπου μας και του λαού του. Να πάμε στο εμείς του στρατηγού Μακρυγιάννη  και όχι στο εγώ».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας
Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που δεν λύνεται ούτε με μια διημερίδα, ούτε με πέντε διημερίδες. Ωστόσο όμως νομίζω ότι είναι πολύ ωφέλιμο για όλους μας, για τους νέους κυρίως, διότι θα τοποθετηθούν άνθρωποι, ο οποίοι ειδικεύονται σε αυτή την περίπτωση πάνω δηλαδή σε θέματα ανεργίας.
Νομίζω ότι είναι καλό και πρέπει εδώ να σταθώ και να συγχαρώ, αυτούς που είχαν την ιδέα, και την σύλληψη και την υλοποίηση, γιατί τέτοιες ημερίδες, τέτοια θέματα και τέτοιοι εισηγητές λείπουν από την Φλώρινα. Δεν ακούμε καθημερινά.
Χθες εντυπωσιάστηκα από μια εισήγηση στο Αμύνταιο, θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος, εύχομαι να παρευρίσκονται αυτοί εισηγητές εδώ, ωστόσο όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι  όλοι μας, αυτά που θα ακούσουμε, αυτά που θα εισπράξουμε να τα κάνουμε και πράξη. Επειδή η θεωρία είναι καλή αλλά από την πράξη απέχει πολύ και εκεί πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε κάτω το κεφάλι, όλοι να σκύψουμε, να συνεργαστούμε έτσι μόνο θα μπορούσαμε να έχουμε αποτέλεσμα, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε να είμαστε ωφέλιμοι και πρακτικοί  για τους συμπολίτες μας. Εύχομαι να έχουμε καλές εργασίες και καλά αποτελέσματα και από εκεί και πέρα όπως σας είπα όλα αυτά που θα ακούσουμε, ο καθένας από το μετερίζι του να μπορέσει να τα εφαρμόσει.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΗ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Υφυπουργόού ΠΕΚΑ
Βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και λόγω αρμοδιότητας και λόγω σημασίας της περιοχής. Η Δυτική Μακεδονία και ειδικά η Φλώρινα στη επόμενη φάση ανάπτυξης της χώρας. Γι
αυτό πιστεύω ότι αυτή η διημερίδα βοηθάει πάρα πολύ να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι παράγοντες και ο κόσμος με το τι μπορούμε να κάνουμε στη Δυτική Μακεδονία, αφ’ ενός μεν τα ενεργειακά που είναι τα κυριότερα εδώ πέρα και αφετέρου δε να βάλουμε ένα προγραμματισμό πράξης για να υλοποιηθούν αυτά και να σταματήσουν τα λόγια του παρελθόντος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γίνεται μια ημερίδα στη Φλώρινα με θέμα την ανεργία, το ερώτημα όλων των κατοίκων της περιοχής της Φλώρινας είναι αν θα γίνουν προσλήψεις στα ορυχεία και στα μέσα παραγωγής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ενίσχυση της ΔΕΗ είναι κάτι το οποίο κοιτάμε πάρα πολύ επισταμένα εδώ και λίγο καιρό. Εγώ προσωπικά σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης να τακτοποιήσουμε το θέμα των προσλήψεων της ΔΕΗ, ειδικά σε εκείνες τις ειδικότητες που είναι άμεσα αναγκαίες και οι άμεσες ειδικότητες όπως γνωρίζετε είναι στο τεχνικό τομέα και στον τομέα των ορυχείων. Άρα πρέπει να γίνει η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση. Είμαστε στην τελική φάση αυτής, ώστε να πάμε στη Βουλή και να λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα, που ταλανίζει όχι μόνο την επιχείρηση αλλά κυρίως και την περιοχή.
 Εδώ υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θέλω να το πω  και το πιστεύω ακράδαντα. Όλη η τεχνογνωσία που υπάρχει στον κόσμο που δουλεύει στα ορυχεία και στα εργοστάσια πρέπει να περάσει στις νέες γενιές. Αν δεν υπάρξουν προσλήψεις νέων ανθρώπων δεν θα περάσει αυτή η τεχνογνωσία. Άρα αυτό θα γίνει άμεσα μέσα στους επόμενους 2 μήνες για να προχωρήσει η ΔΕΗ σ’ αυτές τις προσλήψεις.
Από εκεί και πέρα όλη η προσπάθεια που κάνουμε, και πιστέψτε με, είναι πάρα πολύ μεγάλη και νομίζω, ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ σ’ αυτό, είναι να σταθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περιοχή ης Δυτικής Μακεδονίας. Θα είναι πραγματικά ο ενεργειακό ς πυρήνας της Ελλάδος. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, όχι γιατί δεν θέλουμε να αλλάξει αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στο τι συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα. Ά ρα για τις επόμενες δεκαετίες ο προγραμματισμός ξεκινά από την Δυτική Μακεδονία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Υπουργέ,  μπορείτε να μας δώσετε μια σαφή απάντηση, θα λειτουργήσουν τα ορυχεία του Κλειδιού και της Βεύης και πότε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υπόθεση της Βεύης  πάει πολύ σύντομα στη Βουλή. Χρειάζεται ψήφιση της σύμβασης από την Βουλή. Θεωρώ μέσα σε ένα μήνα θα  έχει ψηφιστεί, οπότε μέχρι τέλους του έτους θα έχουν τακτοποιηθεί οι όποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσει το συγκεκριμένο ορυχείο. Το δεύτερο του Κλειδιού είμαστε με την ΔΕΗ σε συνεννόηση για να δούμε σε σχέση με την Μελίτη και όλα τα υπόλοιπα, πότε θα ξεκινήσει. Πάντως σύντομα θα το ξέρετε κι αυτό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Και η δεύτερη μονάδα της Μελίτης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έτσι κι αλλιώς υπάρχει άδεια είναι προγραμματισμένη. Πρέπει να γίνει, απλά ο χρόνος που θα γίνει έχει σημασία, θα το δούμε, θα γίνει όμως. Ας υπάρχουν οι οποιεσδήποτε λύσεις αρκεί να είναι προς όφελος  της περιοχής και της ενεργειακής ευστάθειας της χώρας .
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά. Όσοι προσπάθησαν και μπήκαν στη διαδικασία αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξέρετε πολύ καλά, ότι σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά υπήρχε μια άναρχη ανάπτυξη. Έγιναν πολλά λάθη απ’ όλες τις πλευρές κα από την πολιτεία και στο παρελθόν πάρα πολλά λάθη. Αυτή την στιγμή πρέπει να επιβιώσει αυτή η αγορά και εννοώ και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, τους παραγωγούς. Δεν είναι μόνο να έχουμε φωτοβολταϊκά πρέπει να επιβιώσει και το σύστημα. Πρέπει να καλυφθούν τα ελλείμματα που είναι σημαντικό  και δεύτερον να υπάρχει μέλλον. Εδώ που βρισκόμαστε σ’ αυτή την κρίσιμη φάση, το κλειδί στην υπόθεση ειδικά όταν μιλούμε για τα ενεργειακά είναι το μέλλον. Τα φωτοβολταϊκά, όπως όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν 20 έτη συμβόλαια, άρα πρέπει να τηρηθεί αυτός ο όρος της 20ετους διάρκειας αλλά με σωστό τρόπο. Αυτό σημαίνει επιβίωση και οι άνθρωποι να είναι τακτοποιημένοι. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες 30 με 40 μέρες. Θα υπάρξει οριστική λύση με την έννοια της μακροπρόθεσμης λύσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα αντικατασταθούν οι μονάδες του Αμυνταίου που θα αποσυρθούν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το οποίο έχει προγραμματιστεί από την ΔΕΗ και μπορεί να δώσει η ΔΕΗ λεπτομέρειες είναι όταν αποσύρουμε μονάδες για τους διάφορους λόγους , που πλέον έχει τελειώσει η ζωή των μονάδων αυτών, αντικαθίστανται με καινούριες, αυτή είναι η ουσία. Το να κλείσει μια μονάδα, που είναι και υποχρεωτικό, λόγω και των διεθνών προδιαγραφών λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, θα υπάρχει κι άλλη μονάδα. Γι αυτό φροντίζουμε και για την Πτολεμαΐδα ,πέντε, και φυσικά για την Μελίτη, που είπαμε προηγουμένως.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ειδικά για το Αμύνταιο αν υπήρχε ένα σύστημα αποθείωσης οι μονάδες θα πήγαιναν πιο καλά, έχετε σκεφτεί από το Υπουργείο κάτι τέτοιο; 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατ’ αρχήν δεν είναι θέμα του Υπουργείου είναι θέμα της ΔΕΗ. Είναι εισηγμένη εταιρεία που κάνει τον δικό της προγραμματισμό. Αυτό που ξέρω, ότι εξετάζει η ΔΕΗ σαφώς είμαι ενήμερος, με βάση ποια κόστη, δηλαδή τι είναι πιο συμφέρον αν θέλετε, διότι όπως καταλαβαίνετε τα κόστη περνούν στα τιμολόγια. Αυτό είναι κάτι που εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ, αλλά δεν μπορούν να περάσουν μεγάλα κόστη στα τιμολόγια, πρέπει να βρεθεί η συμφερότερη λύση. Αυτό είναι κάτι που η ΔΕΗ το εξετάζει αυτή την στιγμή και μάλιστα πολύ σωστό προγραμματισμό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά στη Φλώρινα θα έχουμε φθηνότερο ρεύμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό είναι κάτι που πρέπει να  το συζητήσετε με την ΔΕΗ, η οποία πρέπει να κάνει αντισταθμιστικά. Τα αντισταθμιστικά μπορεί να είναι διαφόρων ειδών.
 Είναι μια  καλή ιδέα, από εκεί και  πέρα πρέπει να συζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ  με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη. Εγώ θα συνηγορήσω σ’ αυτό ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση. Σαφώς οι περιοχές που είναι η ΔΕΗ, ή όποιος είναι αν θέλετε να το πούμε κι αλλιώς, σε όποιες περιοχές της Ελλάδας πρέπει να βοηθάει την τοπική κοινωνία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχουμε κάποια θετική εξέλιξη για το πετρέλαιο; Γιατί απ’ ότι φαίνεται ως τώρα έχουμε μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Εσείς θα πιέσετε προς την κατεύθυνση μείωσης  του φόρου; Επειδή υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα, πλέον με τη αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ,ότι αυτό το θέμα ,είναι πλέον του Υπουργείου Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας το έχει καλύψει. Μην νομίζετε, ότι δεν υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια, πάνω σ’ αυτό τον τομέα και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης.  Οι απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών θα έρθουν σύντομα, τον ερχόμενο μήνα
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Οι μονάδες του Αμυνταίου που θα αποσυρθούν θα αντικατασταθούν από την ΔΕΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει  προγραμματισμός και από τη ΔΕΗ.  Ήδη υπάρχει προγραμματισμός ποιες μονάδες θα βγουν, πότε θα βγουν γιατί έχει γίνει ένας προγραμματισμός.  Ναι και η ΔΕΗ μπορεί να τις αντικαταστήσει. Ούτως ή άλλως, μελετούμε έναν προγραμματισμό 10 ετίας .

Αναδημοσίευση από: parathrhthsflorina.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.