Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Πορεία στη μνήμη»



Το ντοκιμαντέρ «Πορεία στη μνήμη», με θέμα την απελευθέρωση της Φλώρινας, παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Θ. Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.

Πρόκειται για ένα ιστορικό οδοιπορικό στην περίοδο από την ίδρυση της Νέας Φιλικής Εταιρείας, στην επανάσταση του 1878 και ως την ημέρα που τα Ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη της Φλώρινας. Ο φακός μέσα από σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, αλλά και από την σημερινή αποτύπωση του τοπίου, οπτικοποιεί τα γεγονότα όπως αυτά παρουσιάζονται τόσο από τα ιστορικά κείμενα, όσο και από ερευνητές της τοπικής ιστορίας της περιοχής Φλώρινας και Αμυνταίου.
Κατά την παρουσίαση, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της φετινής επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Φλώρινας, τονίζοντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας και μας βοηθά να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στο κλίμα που επικρατούσε στα χρόνια πριν την απελευθέρωση.
Ο σκηνοθέτης κ. Χρήστος Σκούρας ευχαρίστησε αρχικά τους συνεργάτες του και ιδιαίτερα τους κ.κ. Λάζαρο Μέλλιο, Ηλία Χασιώτη, Ευάγγελο Ιωαννίδη και την κα Αντιγόνη Τσάμη, ενώ αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ και στις πηγές που χρησιμοποίησε.
Κατά την παραγωγή του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφικά αρχεία από το Πολεμικό Μουσείο - Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και τους κ.κ. Θανάση Βογιατζή και Στέλιο Γαβριηλίδη.
Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 62 λεπτών, αποτελεί παραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και η επόμενη προβολή του θα γίνει την προσεχή Κυριακή 11 Νοεμβρίου και ώρα 11.30 π.μ. στο Πολύκεντρο Αμυνταίου.
Φλώρινα, 9 Νοεμβρίου 2012
Δελτίο Τύπου Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.