Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Με απόλυτη επιτυχία η συμμετοχή νέων του ΟΕΝΕΦ σε πρόγραμμα στην Πολωνία


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ακόμα μια δράση του ΟΕΝΕΦ στο πλαίσιο του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση 2007-2013. Πιο συγκεκριμένα μια ομάδα τεσσάρων νέων εκπροσώπησε τον ΟΕΝΕΦ στην υποδράση 5.1 (Συναντήσεις νέων και αρμοδίων της πολιτικής για τη νεολαία), με τίτλο: Transnational students seminar - Student on the labor market” που διεξήχθη μεταξύ 25 και 31 Μαρτίου 2012 στο Nasutów της Πολωνίας.
Το βασικό αντικείμενο του σεμιναρίου αφορούσε στην αποτελεσματική είσοδο των φοιτητών στην αγορά εργασίας και πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες (35 άτομα από 6 διαφορετικές χώρες) εργαστήκαν πάνω σε αντικείμενα όπως: διάφορες μορφές δραστηριότητας στην αγορά εργασίας, ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας, τρόποι εύρεσης εργασίας, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα κ.α.
Οι προσωπικές μαρτυρίες των συμμετεχόντων οι οποίοι είναι τελειόφοιτοι των τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα και εμπειρία που αποκτάει κανείς με τη συμμετοχή του σε παρόμοιες δραστηριότητες. 
«Το ταξίδι ξεκινά με μια απόφαση και μια βαλίτσα. Προορισμός μας ένα μικρό προάστιο της Πολωνίας που περιμένει να φιλοξενήσει 5 διαφορετικές χώρες, ανθρώπους αποφασισμένους να βιώσουν νέες εμπειρίες και να συμμετάσχουν ενεργά στα κελεύσματα της αποστολής τους. Σημαντική συνιστώσα το μεράκι και η καλή διάθεση. Συναισθήματα που ενισχύθηκαν από την φιλοξενία της πολωνικής αποστολής και από την τέλεια οργάνωση τους.  Η ώρα της άφιξης σήμανε την αρχή. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια? Νέοι οπλισμένοι με θετική ενέργεια κατάφεραν να παραμερίσουν προκαταλήψεις και κίβδηλα πρότυπα σκέψης και να συμφωνήσουν σε κάτι κοινό… επι –κοινωνία (κοινωνώ= συμμετέχω). Αρκετοί είναι αυτοί που θα υποστηρίξουν πως η κούραση ενός τέτοιου project αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να μην συμμετέχεις. Ωστόσο η κούραση πάντα συνοδεύεται από εμπειρίες, γνώσεις και αξέχαστες στιγμές. Δεν είναι τυχαίο που περιμέναμε με μεγάλη αγωνία την ώρα που θα άρχιζαν τα workshops του project. Από τα ίδια όσο και από τις απόψεις των ειδικών αποκομίσαμε σημαντικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο των εργασιακών σχέσεων. Περιττό να αναφερθούμε στην οργάνωση και στην φιλικότατη συμπεριφορά των διοργανωτών απέναντι στην ελληνική αποστολή. Τίποτα από όλα αυτά που ζήσαμε 35 και πλέον διαφορετικές προσωπικότητες από 6 διαφορετικές χώρες για μία ολόκληρη εβδομάδα δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε μέχρι να πατήσουμε το πόδι μας στην Πολωνία.   Όσο και αν η ώρα της επιστροφής συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα, η γλυκιά ανάμνηση δεν αφήνει την πικρή γεύση να υπερισχύσει στον ουρανίσκο, στον μικρό ουρανό του Nasutow. Ερχόμενοι στην Ελλάδα γίνεται άμεση η σύγκριση των όσων ζήσαμε με την ελληνική πραγματικότητα. Αμέσως γεννιούνται οι εξής ερωτήσεις: γιατί να μην διοργανώνονται και στην Ελλάδα παρόμοια project, τι μας λείπει; Μυαλά και ιδέες υπάρχουν, τι μας εμποδίζει; Ευελπιστούμε πως στο μέλλον θα μας δοθεί η δυνατότητα να φιλοξενήσουμε ξένους φοιτητές στην μικρή περιοχή της Φλώρινας και να τους αποδείξουμε πως η θέληση για δουλειά υπερνικά την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών. Τέλος και τα 4 μέλη του ελληνικού group θέλουν να ευχαριστούν όλους εκείνους που τους έδωσαν τη δυνατότητα να βιώσουν αυτή την εμπειρία. Από τους καθηγητές του πανεπιστημίου μας που μας αποδέσμευσαν από τις υποχρεώσεις μας στη σχολή μας έως τον υπεύθυνο του ταξιδιωτικού πρακτορείου που βρήκε τα αεροπορικά μας εισιτήρια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Το μεγαλύτερο όμως ευχαριστώ το χρωστάμε στον κύριο Στεργίου, καθώς είναι ο άνθρωπος που μας μετέδωσε το μικρόβιο της αξίας να γνωρίζεις  νέους ανθρώπους από άλλες χώρες, να δέχεσαι τον πολιτισμό τους και να αξιοποιείς τη γνώση τους!


Για να είμαστε όμως δίκαιοι απέναντι στην πόλη που μας φιλοξενεί και μας σπουδάζει τα τρία τελευταία χρόνια ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας μέσω του οποίου όχι μόνο  γνωρίσαμε την ιδέα του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση αλλά το σημαντικότερο από όλα καταφέραμε να υλοποιήσουμε το ταξίδι μας καθώς ο Όμιλος φρόντισε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό project. Η συμβολή του Ομίλου ήταν καταλυτική στον τομέα της ενημέρωσης και της παροχής οποιαδήποτε βοήθειας ζητήσαμε καθώς δεν είχαμε παρόμοιες εμπειρίες από τη φοιτητική μας ζωή. Όσον αφορά την αποτίμηση αυτής της ιδέας και του project που συνεπάγεται αυτή, θεωρείται καλό να συγκεντρωθούν όλα τα σχόλια στην παρακάτω φράση «Κράτησε το πρόσωπό σου κάτω από ηλιαχτίδες και δεν θα δεις ποτέ σκιά» Θοδωρής, Δημήτρης, Αγγελική, Λίνα.
Για τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας
Κωνσταντίνος Στεργίου
Οικονομολόγος – Υπ. Διδάκτωρ Π.Τ.Δ.Ε., Π.Δ.Μ.  
Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ)
Association of Active Youths of Florina
www.oenef.blogspot.com
oenef@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια γίνονται για ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η ευθύνη των σχολίων, αστική και ποινική, βαρύνει τους σχολιαστές.